Schotel Afstellen

Kampeercentrumvierlingsbeek

Schotel afstellen op de camping

InformatieDe Astra satellieten dekken de ontvangst binnen een groot deel van Europa af. Dit betekend dat het Met een Schotel, Digitale Ontvanger en Canal Digital smartcard  mogelijk is de meeste Nederlandse Tv zenders op vakantie te ontvangen.


Het uitrichten van de schotel een 'lastige' klus, zeker de eerste keer.

De schotel moet op twee manieren worden ingesteld. Als eerste wordt de hoek ingesteld waaronder de schotel naar de satelliet kijkt. De schotel helt hierbij als het ware achterover. Deze hoek wordt bepaald door het land, of de plek waar de schotel wordt opgezet. In Scandinavië is deze hoek veel lager (20 graden) dan in bijvoorbeeld Zuid-Spanje (44 graden). In Nederland is de hellingshoek tussen de 28 graden en de 30 graden. Op de schotel is aan de steun een schaalverdeling van de helingshoek aangebracht, waarmee je het juiste aantal graden kunt instellen.


Zorg hierbij wel dat de schotel waterpas staat. Dan Als tweede moet de schotel in de juiste richting, dat wil zeggen 19.2 graden oost, worden gedraaid. Je moet dus eerst je eigen positie weten, voordat er iets in te stellen valt. Een kompas is hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Als je het kompas instelt op 0 graden noord, dan bevindt de Astra satelliet zich op ongeveer 162 graden. De schotel moet vanuit deze positie vrij zicht hebben!


Na deze eerste, globale instelling komt het erop aan. Draai de schotel langzaam naar links of naar rechts totdat je op het TV-scherm in het menu van de satellietreceiver de balk met signaalsterkte zien uitslaan waarbij deze groen van kleur wordt. Wees hierbij geduldig, want het kan soms lang duren voordat het juste signaal gevonden is.


Het kan zijn dat u een signaal ontvangt maar geen beeld krijgt, en meestal wil dat zeggen dat u een andere satelliet ontvangen en niet de Astra 1G  waarna u op zoek bent. Een goed ide is het om als u een voorgeprogrammeerde ontvanger heeft deze op het kanaal BVN te zetten omdat dit altijd te ontvangen is.

*

Wil het niet lukken om het signaal te vinden, dan moet wellicht de hellingshoek licht worden bijgesteld. Bij dit uitrichten kun je ook gebruik maken van een een zogenaamde 'satfinder'.


Dit handige apparaatje wordt aangesloten op de coaxkabel tussen de receiver en de schotel. Een wijzer en een geluidssignaal helpen je om snel de satelliet te vinden. Na een aantal keren proberen gaat het echter steeds gemakkelijker om de schotel snel uit te richten. Een blik op de camping hoe anderen de schotel hebben gericht helpt je natuurlijk ook al een stuk de goede richting op.


 

Een smartcard van Canal Digital krijgt zijn “updates” om actief te blijven binnen via de Schotel ontvanger. Om actief te blijven en te kunnen ontvangen, moet deze in de aangesloten ontvanger blijven zitten. Vaak word de schotel enkel op vakantie gebruikt, waardoor de kaart inactief word.


Om nu te voorkomen dat u op vakantie gaat met een kaart nog niet werkt, kunt u het beste een keer voor dat u vertrekt alles uitproberen.


Hieronder ziet u de dekking de zogenaamde "footprint" van de Astra 1G Satteliet boven Europa en hoe groot de schotel moet zijn om een goede ontvangst te krijgen.

Aansluitschema's voor 7 en 13 polige aanhangwagen-stekkers


StabilisatorenMet de Caravan in de winter
Banden

Schotel Afstellen op de Camping

Enkele handige links


Hier staan? Neem Contact met ons op!

Hier staan? Neem Contact met ons op!