Stabilisatoren

Kampeercentrumvierlingsbeek

Stabilisator

InformatieVeel moderne caravans zijn uitgerust met een stabilisatorkoppeling. Rijden met een stabilisator is comfortabeler en bij gelijke snelheid, ook veiliger.
Maar bij een goed beladen caravan en een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan, is een stabilisator eigenlijk niet nodig om zonder slingeren veilig te rijden. Wel rijdt een combinatie met een goede stabilisatorkoppeling een stuk comfortabeler en dus meer ontspannenWerking van een stabilisator

Stabilisatoren voor caravans bestaan al heel lang. Tegenwoordig komt de stabilisatorkoppeling het meeste voor. Hierbij wordt de kogel omklemd door frictiemateriaal waardoor het draaien van de koppeling in het horizontale vlak veel zwaarder gaat dan normaal. Bij de bekende rode stabilisatoren van AL-KO en de Westfalia SSK wordt het frictiemateriaal aan de zijkant tegen de kogel gedrukt waardoor slingeren wordt tegen gegaan.


Wanneer wel gebruiken en wanneer niet!

Gebruik nooit een stabilisator om slecht rijgedrag te compenseren en zeker niet als de trekauto aan de lichte kant is! Zou dan namelijk de caravan toch gaan slingeren, dan zijn de krachten zo groot dat er geen "houden meer aan" is. Een goede belading is en blijft een eerste vereiste. Wilt u meer rijcomfort en meer ontspannen rijden gebruik dan wel een stabilisator. U heeft minder last van inhalende vrachtwagens en busjes, oneffenheden in de weg en windvlagen. Het gebruik van een stabilisator is natuurlijk geen vrijbrief om harder te gaan rijden.


Onderhoud

Voor een goede werking van de meeste stabilisatoren is het van belang dat de kogel schoon, roest- en geheel vetvrij is. Bij een nieuwe trekhaak met een geverfde kogel moet deze voor het eerste gebruik eerst geschuurd worden. Anders vervuilen de frictieblokjes en neemt de werking sterk af. Eventueel kunt u vuile blokjes met fijn schuurpapier schoonmaken.
Aansluitschema's voor 7 en 13 polige aanhangwagen-stekkers


StabilisatorenMet de Caravan in de winter
Banden


Schotel Afstellen op de Camping

Enkele handige links


Hier staan? Neem Contact met ons op!

Hier staan? Neem Contact met ons op!